maanantai 21. syyskuuta 2015

Liemessä kasvivärjäyksessä

Viikonloppuna osallistuin kansalaisopiston järjestämälle luonnonväreillä värjäys -kurssille. Opettelimme värjäämään villalankoja erilaisilla kasveilla. Innostuin todella paljon itselleni uudesta tekniikasta ja aion jatkaa kasveilla värjäystä myös kotona.

Kasvit porisemassa padoissaan
Kasveilla värjäys on ympäristölle ystävällistä, koska värjäyksessä käytetään vain niitä aineita, joita löytyy luonnosta kuten lehtiä, kukkia, käpyjä ja marjoja. Suomen luonnosta löytyvillä kasveilla värit ovat usein keltaisen eri sävyjä. Mutta yllätyksiäkin löytyi, esimerkiksi marja-aronia värjää kauniin liiloja ja punertavia sävyjä, punasipulin kuori syvän vihreää ja verihelttaseitikki punasesta oranssiin ja vaaleanpunaiseen. Myös langas pohjaväri ja laatu vaikuttavat valtavasti värin sävyyn. Novitan Nalle-lanka tuntui imevän väriä itseensä kuin sieni ja langoista tulikin kirkkaan värisiä, kun taas 100 % villalanka ei värjäytynyt niin voimakkaasti. Harmaalla langalla sai tummempia ja syvempiä värejä, kun valkoiset langat jäivät vaaleiksi ja kirkkaiksi.

Ensimmäisen värjäyspäivän tulokset
Viikonloppu oli hyvin terapeuttinen ja rentouttava, koska olimme ulkona luonnossa ja käsittelimme nuotioita ja pehmeitä luonnosta saatavia materiaaleja. Itse nautin siitä, että sain vain istua ämpärin päällä katselemassa nuotiota, sekoitellen silloin tällöin padassa muhivia lankoja. Jännitystä lisäsi se, ettei tiennyt mitä padasta lopulta nousee ja värjättyjen lankojen sävyerot ihmetytti ja ihastutti kaikkia. Oli hauskaa huomata, miten paljon sävyeroja löytyi väripadasta.

Marja-aronialla värjättyjä lankoja
Saaliiksi viikonlopusta sain toisiinsa kauniisti soveltuvia lankoja ja iloa uuden oppimisesta. Aion jatkaa kasveilla värjäystä ja kotona odottaakin jo pieni kasa punasipulin kuoria ja naava. Ehkä vielä ehdin tämän syksyn aikana värjätä pienen määrän uusia lankoja.

Kauniit uudet sävyt odottavat talven neulontakautta