torstai 21. tammikuuta 2016

Perintölusikasta sormus

Olen jo monena vuotena ihaillut eri messutapahtumissa ja käsityömarkkinoilla myynnissä olevia koruja, jotka on tehty vanhoista hopealusikoista. Näistä koruista henki vanha aika ja kierrätys, jotka kumpikin ovat minulle tärkeitä arvoja. Mutta itse tekevänä en ole raaskinut ostaa valmista korua, vaan halusin tehdä itse hopeasormuksen omista perintölusikoista.

Korun tekeminen vaati hieman suunnittelua ja apua mieheltäni. Sopivaksi aihioksi kannattaa valita ohut hopea lusikka. Alpakkalusikan hopeapinnoite saattaa kärsiä työstön aikana ja minulla ainakin alpakkalusikat olivat hieman liian paksuja, jotta niitä olisi voinut työstää helposti.


Tarvikkeet:
  • Hopealusikka
  • Pätkä narua
  • Metallisaha ja hiomapaperia
  • Sormen vahvuinen metalliputki, pihdit ja kangaspala 
 
Mittaa narulla sormen ympärys.
















Käytä narun pätkää mittana, kun sahaat lusikasta sopivan pituista palaa. Merkkaa lusikkaan naulalla tai muulla vastaavalla merkki hieman lyhyemmäksi kuin naru on ja sahaa kahva lusikkaosasta irti.


Hio sahareunasta terävät kulmat pyöreiksi, jotta sormus ei aiheuttaisi haavoja.














 
Taivuta sormus metalliputken ympärille. Voit kietoa kangasta sormuksen ympärille ja käyttää pihtejä apuna sormuksen taivutuksessa. Kangas estää naarmujen syntymistä, sillä hopea on todella pehmeää metallia. Jos lusikka on paksu, voi aihiota lämmittää kaasupolttimella, jolloin metallin työstäminen on helpompaa.














Sormusta voi vielä muotoilla sormeen sopivaksi puristamalla sitä hellästi sormen ympärillä. Kiillota valmis sormus hopeankiillotusaineella tai hammastahnalla.


sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Jäälyhtyjä jäädyttämässä

Omasta lapsuudestani muistan, kun aina kovilla pakkasilla jäädytimme kauniita jäälyhtyjä yhdessä isäni kanssa. Näillä lyhdyillä koristelimme kotimme terassin ja etuoven portaat. Vuosia myöhemmin ajattelin kokeilla, vieläkö on jäljellä taitoa tehdä jäälyhty koristamaan omaa pihaa. Ja kyllähän se taito ja tieto oli vielä jäljellä ja nyt jäälyhdyt ovat korvanneet tavalliset lyhdyt näin talvella.


Jäälyhdyn tekoon tarvitset 10 litran ämpärin, vettä ja hyvät pakkaset. Täytä ämpäri vedellä ja nosta ulos pakkaseen. Itse pidin lyhtyä reippaasti yli yön, noin 12 tuntia 20 asteen pakkasessa. Kun näyttää siltä, että jäälyhdyn reunat ovat tarpeeksi paksut, nosta ämpäri kylpyhuoneeseen nurin päin ja odota, että huoneen lämpö sulattaa jäätä sen verran, että lyhty tipahtaa ämpäristä. Jos pelkäät, että lyhty halkeaa, laita ämpärin alle pyyhe pehmittämään iskua. Tämän jälkeen sulata aukko lyhdyn yläosaan, joka on siis ollut vasten ämpärin pohjaa, kuumalla suihkulla tai kairaa puukolla reikä ylöosaan. Nosta jäälyhty ulos palamattomalle alustalle ja laita sen sisälle kynttilä palamaan.