lauantai 20. helmikuuta 2016

Kauratyyny perintöpyyhkeestä

Meillä kumpikin tekee selälle rasittavaa istumatyötä, jolloin myös niskat ovat kovilla. Siksi kumpaakin usein kiusaa kipeät niskat, jumiutuneet hartiat ja päänsärky. Muistin lapsuudestani, että äitini hoisi omia hartiajumejaan lämpimällä kaunatyynyllä. Ajattelin tehdä meille samanlaisen kapineen, jos se auttaisi lievittämään joskus koviakin kipuja.

Kaivoin kaapistani perintönä saamani pellavapyyhkeen, josta sain tehtyä päällisen tyynylle. Minulta löytyi myös lakanakangasta, josta tein varsinaisen tyynyn. Vielä piti miettiä, mistä saisin kuorimatonta kauraa täytteeksi. Tämä ongelma ratkesi menemällä kaupassa eläinruokaosastolle, missä myydään linnuille talviruoaksi tarkoitettua kauraa. Vielä vähän ompelua ja kas! meillä on nyt käytännöllinen ja kaunis kauratyyny.


Tarvikkeet:
  • Puuvilla- tai pellavapyyhe
  • Lakanakangasta
  • 1,5 kg kuorimatonta tai kuorittua kauraa
  • 0,4 m puuvillanauhaa
  • Sakset, mitta, ompelukone ja lankaa

Leikkaa lakanakankaasta pyyhkeen kokoinen pala. Taita kangas pituussuunnassa ja ompele päät. Käännä työ oikein päin.











Jaa tyyny viiteen osaan nuppineuloilla. Itselläni jako oli 14,8 cm, joten tein keskimmäisestä taskusta 14 cm leveän ja muista tarkuista 15 cm leveitä. Ompele tikkaus merkkien kohdalta.




Ompele taskujen avoin sivu pienemmäksi, jolloin tyynyn käsittely täytön jälkeen helpottuu. Muista kuitenkin jättää täyttöaukko. Täytä jokainen tasku noin 3 dl kauraa. Apuna täytössä voit käyttää paperista tehtyä suppiloa.








Ompele täyttöaukot umpeen. Sivun voi viimeistellä saumurilla, siksakilla tai vinonauhalla.

Taita pyyheliina pituussuunnassa ja ompele toinen pää ja sivusauma. Käännä päällinen oikein päin. Leikkaa puuvillanauhasta 4 kpl 10 cm pitkiä pätkiä ja ompele pätkät sitomisnauhoiksi päällisen avoimeen päähän. Sujauta kauratyyny päällisen sisään ja sido nauhat kiinni.



Kauratyynyä voi lämmittää mikrossa n. 2 minuuttia tai uunissa 100 asteessa n. 5 minuuttia. Muista kuitenkin paloturvallisuuden takia valvoa tyynyä, koska se saattaa syttyä palamaan. Tästä onkin paljon uutisoitu syksyn ja talven aikana mm. MTV.fissä. Tyynyä voi kuitenkin käyttää ilman lämmittämistäkin.