keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Sämpylän tuoksua ja amerikkalaisia keksejä

Tänään minuun iski pieni leivontakärpänen. Jääkaapista löytyi vielä pala hiivaa ja jouluna sain äidiltäni suklaacookies ohjeen. Siksi päätin vapaapäiväni kunniaksi leipoa herkullisia sämpylöitä ja keksejä. Nam.




Sämpylät (n. 8 kpl):

Ainekset:
25 g hiivaa
2,5 dl käden lämpöistä vettä
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
2 rkl öljyä
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vehnäleseitä
n. 3dl sämpyläjauhoja
pellavan siemeniä päälle

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja anna liueta. Lisää suola, hunaja, öljy ja jauhot. Vaivaa taikinaa, jotta se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota ½ tuntia vedottomassa paikassa. Leivo sämpylät, ripottele päälle pellavan siemeniä ja anna niiden kohota vielä 15 min. Paista sämpylät 225 asteessa 10-15 min.



Amerikkalaiset cookiet:

Ainekset:
2,5-3 dl vehnäjauhoja
0,25 tl ruokasoodaa
100 g voita
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 kananmuna
120 g taloussuklaata
50 g hasselpähkinärouhetta

Vatkaa sokerit ja voi vaahdoksi. Vaahdota myös kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vaahdot ja kuivat aineet tasaiseksi massaksi. Pyöritä taikinasta pieniä palloja, jotka painat pieniksi kakkusiksi. Paista cookiet 200 asteessa 10-15 min.

Amerikkalaisten cookieiden ohje on alunperin Talo&Koti lehden joulunumerosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti