perjantai 24. toukokuuta 2013

Kudekori

Matonkude on monipuolinen materiaali sisustuksessa. Perinteisesti sitä ollaan käytetty räsymatoissa, joita minunkin äitini kävi kutomassa suurilla mattopuilla. Mutta tuota samaista materiaalia työstetään nykyään myös virkkaamalla, joka vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin mattopuut. Olen aiemmin koulussa kutonut mattoa ja muistan mummuni kanssa leikanneeni matonkuteita, mutta nyt vasta tutustun kunnolla tuohon vanhaan materiaaliin. Virkkaaminen ottaa käsivoimille, mutta saat tehtyä tukevia mattoja ja koreja. Tuntuu, että vain mielikuvitus on rajana, kun keksii mitä tästä materiaalista oikeasti voisikaan tehdä.



Virkattu kori:
Pyöräytä langasta lenkki, johon alat tekemään kiinteitä silmukoita. 1. krs: tee 8 ks:a (kiinteää silmukkaa). 2. krs: virkkaa joka toiseen ks:an yksi ks ja joka toiseen ks:an 2 ks:a. 3. krs: virkkaa kahteen ensimmäiseen ks:an yksi ks ja kolmanteen ks:an 2 ks:a, toista tämä yhteensä 8 kertaa. 4 krs: virkkaa kolmeen ensimmäiseen ks:an yksi ks ja neljänteen ks:an 2 ks:a, toista tämä yhteensä 8 kertaa. Jne.
Eli jokaisella kerroksella lisätään 8 ks:a tasaisin väliajoin. Kun korin pohja on mieluisan kokoinen, niin älä enää lisää silmukoita, vaan virkkaa saman verran ks:ta kuin viimeisessä kerroksessa on. Virkkaa korista halutun korkuinen. Toiseksi viimeisellä kierroksella virkkaa ks, 10 kjs:a (ketjusilmukkaa), yhdeksännestä ks:sta lähtien 28 ks:a, 10 kjs:a, yhdeksännestä ks:sta 27 ks:a. Nämä ovat kantokahvat korille. Virkkaa vielä yksi kerron ks:ta ja viimeistele reuna kkjs:lla (kiinteillä ketjusilmukoilla). Päättele kuteen päät.

Jos tarvitset hieman opastusta siitä, miten mikäkin silmukka tehdään niin hyvät ohjeet löydät Novitan sivustolta eli täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti